Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Η «ορμόνη της αγκαλιάς» βελτιώνει τις επιδόσεις στο κρεβάτι


Μία ορμόνη που βοηθεί τις μητέρες να «δένονται» με τα μωρά τους πιθανώς δεν ηχεί σαν το υπέρτατο «όπλο» για να αυξηθεί η ερωτική επιθυμία ενός άντρα.
Όμως η ωκυτοκίνη (ή οξυτοκίνη), η οποία αποκαλείται επίσης «ορμόνη της αγκαλιάς», μπορεί «να βελτιώσει δραματικά» τις ερωτικές επιδόσεις των ανδρών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Μάλιστα η βελτίωση είναι τόσο σημαντική, ώστε συγκρίνεται με αυτή των φαρμάκων για τη στυτική δυσλειτουργία.
Η ωκυτοκίνη είναι μία ορμόνη που εκ φύσεως παράγεται στο σώμα ανδρών και γυναικών. Παίζει ρόλο στο σεξ, στην ερωτική έλξη, στην εμπιστοσύνη και στην αυτοπεποίθηση.
Έξτρα δόσεις αυτής της ουσίας απελευθερώνονται στο αίμα της μητέρας στη διάρκεια του τοκετού, ενεργοποιώντας την παραγωγή γάλακτος, ενώ πλημμυρίζουν τον εγκέφαλο κατά τον θηλασμό, βοηθώντας έτσι μητέρα και μωρό να «δεθούν».
Προσφάτως, μελέτη έδειξε πως μπορεί να κάνει τους άντρες πιο ευαίσθητους στα συναισθήματα των άλλων, αλλά έως τώρα ουδείς γνώριζε πως θα επηρέαζαν τους άντρες οι έξτρα ποσότητές της.
Την απορία αυτή λύνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, οι οποίοι δημοσιεύουν στην «Επιθεώρηση Σεξουαλικής Ιατρικής» (JSM) την περίπτωση ενός πατέρα τριών παιδιών, ο οποίος έπασχε από διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και δυσκολευόταν να διατηρήσει κοινωνικές σχέσεις.
Η σχέση του με τη σύζυγό τους επίσης αντιμετώπιζε προβλήματα και τα κλασικά φάρμακα είτε δεν ήταν κατάλληλα γι’ αυτόν είτε του προκαλούσαν παρενέργειες.
Έτσι, οι ερευνητές αποφάσισαν να τον κάνουν πιο στοργικό, ζητώντας του να χρησιμοποιεί δύο φορές την ημέρα ρινικό σπρέι ωκυτοκίνης.
Η αγωγή λίγο επηρέασε τα κοινωνικά προβλήματά του, αλλά έκανε θαύματα στην ερωτική του ζωή, γράφουν.
Η ερωτική επιθυμία του αυξήθηκε από «πολύ αδύναμη» σε «αρκετά ισχυρή», η ερωτική του διέγερση από «κάπως δύσκολη» σε «κάπως εύκολη» και η ερωτική πράξη καθ’ εαυτή έγινε πιο εύκολη και πιο ικανοποιητική.
Το σπρέι είχε και συναισθηματικά οφέλη. Ο άντρας δήλωσε πως του είναι πλέον πιο εύκολο να δείχνει τρυφερότητα στη γυναίκα του, ενώ εκείνη είπε πως ο σύζυγός της ήθελε να είναι πιο κοντά της και ήταν πιο ευγενικός.
Ωστόσο, δεν ήταν όλες οι εκδηλώσεις στοργής τόσο ευπρόσδεκτες, διότι ο άντρας – τον οποίο οι ερευνητές αποκαλούν «κύριο Μπι» - είχε αποκτήσει τη συνήθεια να αγκαλιάζει και τους συναδέλφους τους με έναν όχι και τόσο κόσμιο τρόπο.
Άλλες παρενέργειες, πάντως, η αγωγή δεν είχε – τουλάχιστον όχι έως τη δημοσίευση του σχετικού άρθρου, παρότι ο κύριος Μπι χρησιμοποιούσε ήδη καθημερινά το σπρέι επί αρκετούς μήνες.
Όταν, πάντως, διέκοπτε τη χρήση του σπρέι, όλα τα οφέλη εξαφανίζονταν.
Οι ερευνητές λένε πως οι βελτιώσεις που παρατήρησαν είναι εφάμιλλες με αυτές των φαρμάκων για τη στυτική δυσλειτουργία και προσθέτουν πως τα ευρήματά τους επαρκούν για να αρχίσουν μεγάλες μελέτες με άνδρες, ώστε να διερευνηθούν καλύτερα οι επιδράσεις της ωκυτοκίνης.


Πηγή : Web Only

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου