Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Η τελευταία πράξη της επέμβασης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν


Με την έγκριση του σχεδίου οριστικής αποχώρησης των δυνάμεων πέφτει η αυλαία για την επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Όπως προβλέπει το σχέδιο, η ευθύνη για την ασφάλεια θα μεταβιβαστεί στις αφγανικές δυνάμεις «έως τα μέσα του 2013» ενώ η αποχώρηση των διεθνών στρατευμάτων θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2014 «Έως τα μέσα του 2013, οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας θα καταστούν ο κύριος υπεύθυνος για την ασφάλεια σε όλη τη χώρα. Έπειτα από αυτό το στάδιο, ο ρόλος της διεθνούς δύναμης θα εξελιχθεί όλο και περισσότερο σε μια αποστολή εκπαίδευσης, παροχής συμβουλών και βοήθειας» έως το τέλος του 2014, σημειώνει το ΝΑΤΟ στην τελική του διακήρυξη μετά τη σύνοδο της Συμμαχίας στο Σικάγο.

Στην ίδια διακήρυξη οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των μελών της Συμμαχίας καλούν το Πακιστάν να ανοίξει εκ νέου τις οδούς ανεφοδιασμού για τις αυτοκινητοπομπές της στρατιωτικής συμμαχίας στο Αφγανιστάν «το συντομότερο δυνατό».

Το ζήτημα του εκ νέου ανοίγματος των πακιστανικών αυτοκινητοδρόμων στις αυτοκινητοπομπές του ΝΑΤΟ, που είναι στρατηγικής σημασίας για τη σταδιακή απεμπλοκή της Ατλαντικής Συμμαχίας από το Αφγανιστάν, έχει περιέλθει σε αδιέξοδο λόγω του κόστους των διοδίων που απαιτούνται από το Πακιστάν, που θεωρούνται «απαράδεκτα» από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι οδοί είχαν κλείσει μετά το θάνατο 24 Πακιστανών στρατιωτών σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή το 2011.
Kafeneio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου