Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Η Τουρκία κατηγορεί για παραβιάσεις το Ισραήλ


Για παραβίαση του εναέριου χώρου της Βόρειας Κύπρου από ισραηλινό αεροσκάφος καταγγέλλει το Τελ Αβίβ η Άγκυρα. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, το αεροσκάφος που εισήλθε, απωθήθηκε με την παρέμβαση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, εντός περιοχής όπου διεξάγονται έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, το αεροσκάφος «παραβίασε πέντε φορές τον εναέριο χώρο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», την οποία μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζει αν το αεροσκάφος ήταν πολιτικό ή στρατιωτικό. Δυο τουρκικά F-16 καταδίωξαν το αεροσκάφος, προσθέτει η ανακοίνωση.

Η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν συμφωνήσει από πέρυσι να πραγματοποιήσουν υποθαλάσσιες έρευνες ανοιχτά των νοτίων ακτών του νησιού, μια συμφωνία με την οποία είναι αντίθετη η Τουρκία, επικαλούμενη τα δικαιώματα της βόρειας κατεχόμενης Κύπρου. Η Τουρκία άρχισε δικές της έρευνες μαζί με τις τουρκοκυπριακές αρχές, βορείως του νησιού.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ παραμένουν ψυχρές μετά την έφοδο ισραηλινών κομάντος στη τουρκική ναυαρχίδα διεθνούς νηοπομπής, που είχε στόχο να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Εννέα Τούρκοι σκοτώθηκαν κατά την έφοδο αυτήν τον Μάιο του 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου