Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Επιπεφυκίτιδα: Υπάρχουν τρόποι να την αντιμετωπίσετε


ο κοκκίνισμα των ματιών είναι από τα συχνότερα συμπτώματα που οδηγούν τον ασθενή στον οφθαλμίατρο Τις περισσότερες φορές η διάγνωση είναι προφανής: φλεγμονή του επιπεφυκότα, δηλαδή της λεπτής μεμβράνης που καλύπτει το εσωτερικό των βλεφάρων και το λευκό τμήμα του βολβού. Ο οφθαλμίατρος καλείται τότε να διαγνώσει ανάμεσα σε 12 τουλάχιστον διαφορετικές κλινικές περιπτώσεις που συνεπάγονται υποψία επιπεφυκίτιδας. 

Οι αλλεργίες οφείλονται στην υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μικροσκοπικά, ακίνδυνα κατά τα άλλα, αντικείμενα («αλλεργιογόνα»). Συχνά η αλλεργική προδιάθεση είναι συστηματική αντίδραση του οργανισμού, συνεπώς συνυπάρχει με άσθμα, ρινίτιδα, ατοπική δερματίτιδα, κ.λπ..

Σύμφωνα με τους ειδικούς η αλλεργική επιπεφυκίτιδα, τα κλινικά συμπτώματα που την συνοδεύουν είναι φαγούρα, οίδημα, δακρύρροια, εκκρίσεις, αίσθηση ξένου σώματος, ξηρότητα και φωτοφοβία. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί να έχουν έξαρση μόνο την άνοιξη (εποχική αλλεργική επιπεφυκίτιδα) ή και κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς, με επιδείνωση την άνοιξη (χρόνια αλλεργική επιπεφυκίτιδα). Για την τελευταία περίπτωση ευθύνονται συνήθως αλλεργιογόνα κλειστών χώρων (π.χ. τρίχωμα ζώων, ακάρεα, οικιακή σκόνη, μαξιλάρια) και προτείνεται κυρίως αγωγή απευαισθητοποίησης.

Η αντιμετώπιση των οφθαλμικών αλλεργιών πριν φτάσετε στον γιατρό είναι οι εξής: Αρχικά να αποφεύγετε το τρίψιμο των ματιών με τα χέρια. Χρησιμοποιείτε καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου για την προστασία της οφθαλμικής επιφάνειας από τα αλλεργιογόνα και την αντιμετώπιση της φωτοφοβίας.

Έπειτα τοποθετείτε κρύες κομπρέσες πάνω στα κλειστά βλέφαρα, φροντίζοντας πάντοτε πιο μπροστά να έχετε πλύνει τα χέρια σας και προτιμάτε τα τεχνητά δάκρυα χωρίς συντηρητικά από το απλό νερό της βρύσης για την απομάκρυνση των αλλεργιογόνων από την οφθαλμική επιφάνεια. Απομακρύνετε άμεσα τους φακούς επαφής που λειτουργούν ως «σφουγγάρι», κατακρατώντας τα αλλεργιογόνα.
24wro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου