Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Σχέδιο για αλλαγές στο Μνημόνιο προαναγγέλλουν οι δανειστές


Την τακτική «μαστίγιο και καρότο» εφαρμόζουν οι εταίροι μας και το ΔΝΤ. Από τη μία, οι δηλώσεις περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δίνουν και παίρνουν και, από την άλλη, οι δανειστές φέρονται να έχουν μπει σε άτυπες διαβουλεύσεις με τη χώρα μας (εντός και εκτός Ελλάδας) για χρονική επιμήκυνση και αλλαγές στο Μνημόνιο, θέλοντας -ενδεχομένως- να «σπρώξουν» την κοινή γνώμη σε φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στις εκλογές. Οι άτυπες συζητήσεις για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας περιστρέφονται –σύμφωνα με πληροφορίες- γύρω από δύο βασικούς άξονες:

Πρώτον, επιμήκυνση του Μνημονίου κατά τουλάχιστον ένα έτος με προοπτική για 2-3 χρόνια ώστε τα μέτρα 11,6 δισ. που έχουν ανακοινωθεί, να μοιραστούν και να υπάρξει μικρότερη χρονική πίεση στην επίτευξη των στόχων του μνημονίου για τη μείωση του ελλείμματος.

Δεύτερον, να αναζητηθούν μέτρα που θα αντικαταστήσουν τα επαχθή μέτρα των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει και η αλλαγή του τρόπου καταγραφής του ελλείμματος (η οποία θα ισχύσει για όλες τις χώρες), η άμεση εκταμίευση χρημάτων που προέρχονται από το ΕΣΠΑ για επενδύσεις και ρήτρα ανάπτυξης για την Ελλάδα, η οποία ενδεχομένως να συνοδευτεί και από την απόφαση έκδοσης ευρωομολόγου για μεγάλα αναπτυξιακά έργα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου