Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στο NATO, η Τουρκία


«Επιθυμούμε να αρθούν το συντομότερο τα τεχνητά εμπόδια που ορθώνονται μπροστά στην ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Άγκυρα με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι.

«Θεωρούμε τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ευημερία της Μακεδονίας, σπονδυλική στήλη της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια» είπε ο Νταβούτογλου και σημείωσε ότι «η Μακεδονία είναι μια χώρα που παρουσιάζει στον κόσμο ένα καλό παράδειγμα συμβίωσης εθνοτήτων και θρησκειών. Και στο πλαίσιο της ένταξης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στη διεθνή κοινότητα, υποστηρίζουμε την ένταξή της στο ΝΑΤΟ».

Ως προς το ίδιο θέμα είπε πως «η ένταξη θα συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή. Εμείς θεωρούμε αναγκαία για τη διασφάλιση της μόνιμης σταθερότητας στην περιοχή την ένταξη τόσο της Μακεδονίας, όσο και της Βοσνίας στο ΝΑΤΟ».

Διαβάστε περισσότερα Ο Πόποσκι από την πλευρά του ανέφερε ότι «η Τουρκία και η Μακεδονία κινούνται μαζί για την οικοδόμηση της ειρήνης, της ευημερίας και της σταθερότητας στην περιοχή. Αλλά για να υπάρξει περαιτέρω εξέλιξη θα πρέπει να διασφαλιστεί η ένταξη της Μακεδονίας στη διεθνή κοινότητα και με αυτό εννοώ το ΝΑΤΟ και τον Ευρωατλαντικό σχηματισμό».

Ερωτηθείς για τις προσδοκίες των Σκοπίων από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, ο Πόποσκι είπε πως στη Σύνοδος θα συζητηθεί το θέμα του Αφγανιστάν και όχι αυτό των Σκοπίων. Σημείωσε επίσης ότι «εάν λάβουμε υπόψη ότι ακόμη και ο ΟΗΕ έχει δηλώσει ότι είναι παράνομη η παρεμπόδιση της ένταξης της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, έχουμε για όσους στηρίζουν τη Μακεδονία, μεταξύ των οποίων είναι και η Τουρκία να δώσουμε το μήνυμα ότι μας ενδιαφέρουν αυτά που έχουν να πουν. Διότι κάθε θετικό σημάδι για την ένταξη, είναι σημάδι για τη σταθερότητα και την ειρήνη στα Βαλκάνια».

Σημειώνεται ότι οι δύο υπουργοί υπέγραψαν διμερή συμφωνία με την οποία παρατείνεται η περίοδος παραμονής δίχως θεώρηση στις 90 μέρες για τους πολίτες των δύο χωρών.

Πηγή: ΑΜΠΕ
GeopoliticsDailyNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου