Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Τέσσερα σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας από την Wall Street Journal


Τέσσερα πιθανά σενάρια για το ποιο τέλος θα μπορούσε να έχει η ελληνική κρίση, παρουσιάζει η Wall Street Journal, επισημαίνοντας την ανάγκη να πουν την αλήθεια οι Έλληνες πολιτικοί.

Πως θα λήξει το ελληνικό δράμα; Εκτός από την «ολοένα και πιο πιθανή έξοδο από το ευρώ», υπάρχουν και άλλα ενδεχόμενα, αναφέρει η Wall Street Journal, παρουσιάζοντας 4 σενάρια.

1. Εξοδος από το ευρώ

Αν μια κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγείλει το μνημόνιο, τότε πιθανώς η Ευρώπη να αναστείλει τα δάνεια που χρειάζεται η Ελλάδα για να λειτουργήσει η διοίκηση... Εν τέλει η χώρα θα βρισκόταν δίχως χρήματα για την καταβολή μισθών και επιδομάτων, κάτι που θα οδηγούσε πιθανώς σε κοινωνική αναταραχή. Η Ελλάδα χρειάζεται επίσης δισεκατομμύρια ευρώ από την Ευρώπη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έχουν ήδη υποστεί βαριές απώλειες μετά το «κούρεμα».

Η χώρα θα αναγκαζόταν να γυρίσει σε δραχμές για να αποτρέψει την τραπεζική αλλά και κοινωνική καταστροφή. Οι οικονομολόγοι εκφράζουν την ανησυχία ότι οι πολίτες- φοβούμενοι όλες αυτές τις αρνητικές εξελίξεις- θα αρχίσουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους (σε ευρώ) για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους. «Εκτός κι αν υπάρξει κάποια έκπληξη στις εκλογές, μοιάζει ότι πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στην έξοδο», σχολιάζει ο Ντέιβιντ Λη, αναλυτής της Control Risks.

2. Καταγγελία του μνημονίου

Ο Αλέξης Τσίπρας λέει στους Έλληνες ότι μπορεί να διατηρήσει την χώρα στο ευρωζώνη, ακόμη και αν καταγγείλει το μνημόνιο. Το μήνυμα φαίνεται να έχει απήχηση στους ψηφοφόρους που ναι μεν θέλουν να μείνουν στο ευρώ, αλλά αποστρέφονται της απειλές της ΕΕ.

Η πίστη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα τρίτο δρόμο μεταξύ λιτότητας και αποβολής από την ευρωζώνη, έχει ενθαρρυνθεί από τις πολιτικές αλλαγές στην Ευρώπη: Στην Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία- και σε ορισμένο βαθμό στην Γερμανία- οι ψηφοφόροι και οι πολιτικοί δείχνουν ολοένα και πιο επικριτικοί απέναντι στην λιτότητα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η WSJ, αυτές οι χώρες δεν εξαρτώνται από δάνεια διάσωσης τα οποία προέρχονται από φορολογούμενους άλλων χωρών. Τα δάνεια που χρειάζεται η Ελλάδα για να πληρώσει τους συνταξιούχους και τους δασκάλους δεν θα είναι διαθέσιμα αν η χώρα αναστείλει την αναδιάρθρωση του κράτους και της οικονομίας της.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θρέφει αυταπάτες για την ελληνική επιρροή. Τα τεντωμένο σχοινί μεταξύ της καταγγελίας και εξόδου (από το ευρώ) είναι πολύ πιο στενό απ' ότι νομίζουν» τονίζει ο Ντέιβιντ Λη.

3. Επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου

Τα αποκαλούμενα «μνημονιακά» κόμματα μπορεί να διαψεύσουν τις δημοσκοπήσεις και να κερδίσουν τις εκλογές. Ακόμη όμως και αυτά υποστηρίζουν ότι η συμφωνία που υπέγραψαν τον Μάρτιο, χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση. Ωστόσο, η χαλάρωση των μέτρων λιτότητας, θα απαιτούσε ακόμη μεγαλύτερα δάνεια από την Ευρώπη...Το ΔΝΤ ήδη λέει ότι έχει δανείσει στην Ελλάδα όλο το ποσό που μπορούσε να δικαιολογήσει και οι βορειο-ευρωπαίοι πιστωτές δεν δείχνουν καμιά διάθεση να δανείσουν ακόμη περισσότερα.

4. Μετάνοια

Οι δανειστές της Ελλάδας λένε ότι η λύση είναι απλή: Οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει να σταματήσουν να επιδίδονται στην δημαγωγία και να ακολουθήσουν το μνημόνιο. Αυτό απαιτεί από την Ελλάδα να συμφωνήσει στα μέσα της χρονιάς σε έναν ακόμη γύρο λιτότητας. Τότε η χώρα θα λάβει τα δάνεια για να πληρώσει για τις δημόσιες υπηρεσίες, τα κοινωνικά επιδόματα και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μάλλον όμως η πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα έχει παρατραβήξει για να υπάρξει (μια τέτοια νηφάλια στάση). Τα κόμματα που θα μπορούσαν να το κάνουν απλώς είναι πολύ αδύναμα, διαπιστώνει η εφημερίδα.

dailynews24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου