Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Παράγοντες κινδύνου


Είναι δυνατή η πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου;
Δεδομένου ότι η πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου δεν είναι απόλυτα εφικτή, σε συνεργασία με τον ιατρό σας μπορείτε να ελέγξετε ή να θεραπεύσετε κάποιους παράγοντες κινδύνου που το προκαλούν. Μπορείτε να βελτιώσετε τους περισσότερους από αυτούς με σωστή διατροφή και σωματική άσκηση, και άλλους με φαρμακευτική αγωγή.
  • Υψηλή αρτηριακή υπέρταση
  • Κάπνισμα
  • Σακχαρώδης Διαβήτης
  • Νόσος των καρωτίδων ή στεφανιαία νόσος
  • Κολπική Μαρμαρυγή
  • Παροδικά ισχαιμικά επεισόδια
  • Ορισμένες διαταραχές του αίματος
  • Υψηλή χοληστερόλη στο αίμα
  • Σωματική αδράνεια και παχυσαρκία
  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Χρήση ναρκωτικών ουσιών
Ο καλύτερος σύμμαχός σας στην πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου είναι η γνώση. Συζητήστε με τον γιατρό σας και διερευνήστε εάν κινδυνεύετε από κάποιον από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου. Συνεργαστείτε μαζί του και ακολουθήστε το πρόγραμμα που θα σας προτείνει.
Υψηλή αρτηριακή πίεση
Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Πολλές φορές γίνεται αναφορά σε αυτήν με τον όρο ¨σιωπηλός δολοφόνος¨, καθώς τις περισσότερες φορές το άτομο δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Επηρεάζει περίπου το 40% των Αφρο – αμερικανών ανδρών και γυναικών πάνω από την ηλικία των 20 ετών.
Πρέπει να ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση τουλάχιστον μια φορά κάθε δύο χρόνια, και πολύ περισσότερο εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό υψηλής αρτηριακής υπέρτασης, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής. Καταγράψτε σε κάθε σας μέτρηση τις τιμές σας, προκειμένου να τις συγκρίνετε με τις προηγούμενες. Εάν οι τιμές σας βρίσκονται στο όριο ή σε υψηλά επίπεδα τότε συνεργαστείτε με τον ιατρό σας προκειμένου να τις μειώσετε. Μπορεί να χρειαστεί να ακολουθήσετε φαρμακευτική αγωγή. Ακολουθήστε τις οδηγίες του ιατρού σας κατά γράμμα και ενημερώστε τον σε περίπτωση που έχετε κάποιες παρενέργειες πριν κάνετε καμία αλλαγή ή σταματήσετε την αγωγή.
Κάπνισμα
Το κάπνισμα σας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης το ίδιο συμβαίνει και με την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα. Εάν είστε γυναίκα και χρησιμοποιείτε αντισυλληπτικά χάπια και καπνίζετε, τότε αντιμετωπίζεται πολύ αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Σε τελική ανάλυση: εάν δεν είστε καπνιστής ΜΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ. Εάν είστε καπνιστής: ΚΟΨΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ. Όταν κόψετε το κάπνισμα, άσχετα με το πόσο καπνίζετε ή για πόσο καιρό καπνίζετε, ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο μειώνετε σημαντικά.
Σακχαρώδης Διαβήτης
Θεωρείται ότι κάποιος πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη όταν το επίπεδο του σακχάρου του στο αίμα είναι πάνω από 126 mg / dL  σε μέτρηση πριν το φαγητό (σάκχαρο νηστείας) για τουλάχιστον δύο συνεχόμενες μετρήσεις. Παρόλο που μπορεί να ελέγχετε το σάκχαρο σας, ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο αυξάνεται. Περίπου 2,7 εκατομμύρια Αφρο – Αμερικανοί, πάνω από το 11%, έχουν διαβήτη.
Νόσος καρωτίδων
Οι καρωτίδες αρτηρίες τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο. Αν η καρωτιδική αρτηρία παρουσιάσει στενώσεις από εναπόθεση λίπους, με το πέρασμα ενός θρόμβου, μπορεί να κλείσει τελείως.
Περιφερική αρτηριοπάθεια είναι ο όρος για τη στένωση των αιμοφόρων αγγείων που μεταφέρουν το αίμα στους μυς των ποδιών και των χεριών. Εάν έχετε περιφερική αρτηριοπάθεια, έχετε υψηλότερο κίνδυνο για νόσο των καρωτίδων, η οποία καθιστά την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου πιο δύσκολη.
Κολπική μαρμαρυγή
Στην κολπική μαρμαρυγή, οι κοιλότητες της καρδιάς που ονομάζονται κόλποι, δε συστέλλονται αποτελεσματικά. Αυτό αφήνει το αίμα να λιμνάσει με αποτέλεσμα να δημιουργείται θρόμβος, αυξάνοντας τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Εάν ο θρόμβος προχωρήσει και μπει στο κυκλοφορικό, μπορεί να φτάσει στον εγκέφαλο (εγκεφαλικό επεισόδιο). 
Παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο)
Το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, μπορεί να έχει τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου, χωρίς όμως τις μόνιμες βλάβες. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι προάγγελος  του εγκεφαλικού επεισοδίου. Μην αγνοήσετε τα σημάδια του και καλέστε αμέσως το ΕΚΑΒ για να λάβετε άμεσα ιατρική φροντίδα και παρακολούθηση. Μάθετε ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια του εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά και του εμφράγματος του μυοκαρδίου.
Ορισμένες διαταραχές του αίματος
Ο υψηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων, πολλές φορές ευθύνεται για τη δημιουργία θρόμβων, αυξάνοντας τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι γιατροί αντιμετωπίζουν  αυτό το πρόβλημα με την αφαίρεση των θρόμβων ή με την χορήγηση αντιπηκτικών.
Η δρεπανοκυτταρική αναιμία είναι μια γενετική διαταραχή που πλήττει κυρίως τους Αφρο-Αμερικανούς στην παιδική ηλικία. Στην πάθηση αυτή, τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι λιγότερο ικανά να μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς και τα όργανα του σώματος. Επίσης, έχουν την τάση να προσκολλώνται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα να φράζουν τις αρτηρίες προς τον εγκέφαλο και να προκαλείται εγκεφαλικό επεισόδιο.
Υψηλή χοληστερόλη
Τα υψηλά επίπεδα της ολικής χοληστερόλης είναι υψηλός παράγοντας κινδύνου για στεφανιαία νόσο, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τα υψηλά επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης και των τριλγυκεριδίων μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο στα άτομα με στεφανιαία νόσο, ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο
Το υψηλό επίπεδο της HDL (καλής) χοληστερόλης μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Το χαμηλό επίπεδο της HDL χοληστερόλης αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Πρέπει να κάνετε εξετάσεις και να γνωρίζετε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας.
Τα άτομα που έχουν περάσει ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή (ή βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο) πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους και να κρατούν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης κάτω από 100, και τα άτομα με πολύ υψηλό κίνδυνο κάτω απο70. Εάν τα αποτελέσματα είναι οριακά ή πάνω από το επίπεδο του φυσιολογικού, συνεργαστείτε με τον ιατρό σας, προκειμένου να μειώσετε τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Σωματική αδράνεια και παχυσαρκία
Ασκηθείτε. Αυτό είναι το μήνυμα του the U.S. Surgeon General  που συστήνει 30 λεπτά ή και περισσότερο σωματικής δραστηριότητας τις πιο πολλές, αν όχι όλες, τις ημέρες της εβδομάδας. Όντας αδρανείς, υπέρβαροι ή και τα δύο, αυξάνετε τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, σακχαρώδη διαβήτη, στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Η συστηματική σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Βρείτε έναν τρόπο άσκησης που να σας αρέσει, μόνοι σας ή και με τους φίλους σας και αφιερώστε χρόνο σε αυτό. Θα σας κάνει να αισθανθείτε υπέροχα.  
Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
 Η κατανάλωση περισσότερο του ενός ποτηριού αλκοόλ την ημέρα για τις γυναίκες και περισσότερο των δύο ποτηριών αλκοόλ την ημέρα  για τους άνδρες, μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο.
Χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Η ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ενέχει υψηλό κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Η χρήση κοκαΐνης έχει επίσης  συνδεθεί με εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακή προσβολή. Ακόμα και η πρώτη φορά μπορεί να αποβεί μοιραία.
Παράγοντες κινδύνου που δεν μπορούμε να ελέγξουμε
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου στους οποίους δεν μπορούμε να παρέμβουμε;
Οικογενειακό ιστορικό και φυλή
Εάν οι γονείς σας, οι παππούδες σας ή κάποιο από τα αδέλφια σας έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, αντιμετωπίζετε και εσείς μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι αφρο – Αμερικανοί αντιμετωπίζουν τέσσερεις φορές πιο αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με τους λευκούς (εκτός των λευκών ισπανικής καταγωγής). Αυτό εν μέρει οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, το διαβήτη και την παχυσαρκία, που παρουσιάζονται στην μαύρη φυλή. Μπορείτε μέσα από το γενεαλογικό σας δέντρο να διερευνήσετε ιστορικό υγείας των προγόνων σας.
Ηλικία
Η υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία στην οποία συμβαίνει το εγκεφαλικό επεισόδιο. Ακόμα και τα παιδιά κινδυνεύουν από εγκεφαλικό επεισόδιο, ειδικά εάν έχουν δρεπανοκυτταρική αναιμία. Σίγουρα όμως όσο μεγαλύτερο είναι ένα άτομο σε ηλικία τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Φύλο
Κάθε χρόνο περισσότεροι άντρες, απ΄ότι γυναίκες, παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Όμως, σε όλες τις ηλικίες, σημειώνονται περισσότεροι θάνατοι γυναικών από εγκεφαλικό επεισόδιο, απ΄ότι αντρών..
Προηγηθέν εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή
Εάν έχετε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, αντιμετωπίζετε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για ένα δεύτερο. Εάν έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή, επίσης αντιμετωπίζετε αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου