Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Πριν το Πάσχα οι 500 νέοι ειδικοί φρουροί. Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για τους 1.000 ΟΒΑ (ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ)

Την εισήγηση του ΣτΕ αναμένει η ΕΛ.ΑΣ. Ποιες οι προϋποθέσεις και ποια τα δικαιολογητικά για τους υποψηφίους

Την τελική (θετική) εισήγηση του ΣτΕ για την αύξηση των οργανικών θέσεων στο Σώμα Ειδικών Φρουρών κατά 500 άτομα αναμένει... η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (πρώην Δημόσιας Τάξης) για να εκδώσει τη σχετική προκήρυξη. Η αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. προκάλεσε καθυστέρηση ολίγων ημερών στην προετοιμασία του διαγωνισμού. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει δημοσιοποίηση της προκήρυξης έως τα μέσα Μαρτίου και αφού προηγουμένως -και για τυπικούς λόγους- η αύξηση των θέσεων αποτυπωθεί σε Προεδρικό Διάταγμα. Σε κάθε περίπτωση οι νέοι Ειδικοί Φρουροί θα έχουν επιλεγεί πριν από το Πάσχα.

Δυνατότητα συμμετοχής στον νέο διαγωνισμό έχουν άνδρες και γυναίκες με απολυτήριο Λυκείου, ΙΕΚ, ΤΕΕ είτε ΑΕΙ - ΤΕΙ. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει απαραιτήτως να πληρούν τα κριτήρια της ηλικίας (έως 28 ετών) και του ύψους (1.70 μ.). Ο φάκελος υποψηφιότητας περιλαμβάνει 12 δικαιολογητικά. Αυτά είναι:

 Αίτηση συμμετοχής.
 Επικυρωμένο αντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.
 Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 περί κατοχής προσόντων και προϋποθέσεων.
 Επικυρωμένο αντίγραφο τίτλου σπουδών.
 Επικυρωμένο αντίγραφο πτυχίου ξένης γλώσσας.
 Πιστοποιητικό Στρατολογικής Κατάστασης τύπου Α'.
 Επικυρωμένο φωτ/φο και των δύο όψεων της άδειας οδήγησης.
 Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (τριτεκνία).
 Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
 Βεβαίωση συλλόγου πολυτέκνων.
 Υπεύθυνη δήλωση για τα παιδιά αστυνομικών που δολοφονήθηκαν ή τραυματίσθηκαν.
 Πτυχίο δημοσίου ΙΕΚ «Στελέχους Υπηρεσιών Ασφαλείας».

Η επιλογή θα γίνει με βάση τον βαθμό του απολυτηρίου. Σε αυτόν θα προστεθεί συγκεκριμένα μοριοδότηση που προκύπτει από τα κριτήρια: Γνώση ξένης γλώσσας, θητεία ως ΕΠ.ΟΠ., τέκνο αστυνομικού, δίπλωμα οδήγησης, πτυχίο ΙΕΚ στελέχους υπηρεσιών ασφαλείας, πολυτεκνική ιδιότητα.
Αν ο αριθμός των υποψηφίων υπερβεί τον αριθμό των θέσεων, τότε θα ισχύσει σειρά κριτηρίων αξιολόγησης

Στη φάση των τελικών διατυπώσεων βρίσκεται η υπουργική απόφαση για την πρόσληψη 1.000 οπλιτών στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ). Οι νέες προσλήψεις θα γίνουν μέσω του θεσμού των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ). Προτεραιότητα στη διεκδίκηση των θέσεων -όπως πρώτο έγραψε το ένθετο «Βρίσκω δουλειά» της «δημοκρατίας»- έχουν οι ήδη υπηρετούντες τη θητεία τους και οι έφεδροι.

Το νέο στελεχιακό δυναμικό θα ενταχθεί στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων με τον μισθό του δεκανέα (περίπου 700 ευρώ). Η υπηρεσία των αμειβόμενων φαντάρων διαρκεί συνολικά από ένα έως τρία χρόνια. Οι ΟΒΑ ασφαλίζονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και έχουν την ίδια υγειονομική περίθαλψη με τους μόνιμους στρατιωτικούς. Οι ειδικότητες είναι κυρίως τεχνικές και βοηθητικές, όπως ηλεκτρολόγοι, οδηγοί, νοσοκόμοι, ηλεκτρονικοί, χειριστές ερπυστριοφόρων και προσωπικό τηλεπικοινωνιών. Στην περίπτωση που ο αριθμός των υποψηφίων υπερβεί τον αριθμό των διατιθέμενων θέσεων, τότε θα ισχύσει σειρά κριτηρίων. Τα κυριότερα από αυτά είναι: το έτος της ηλικίας, η σωματική ικανότητα και το λευκό ποινικό μητρώο.
(ΕΡΓΑΣΙΑ 14/02/2014 – Σ.Λ.)