Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Εξέταση αίματος για τον καρκίνο του στόματος


Μια νέα εξέταση αίματος που θα προβλέπει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του στόματος που έχει προκληθεί από τον ιό HPV αναπτύσσουν επιστήμονες στις ΗΠΑ Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, ήδη έχουν ανακαλύψει έναν βιοδείκτη της ασθένειας, ο οποίος φαίνεται ότι μπορεί να εντοπιστεί από την κατάλληλη εξέταση αίματος, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και ο καρκίνος να αποφευχθεί. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρ Paul Brennan, από την αρμόδια υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι ερευνητές αυτόν τον καιρό προσπαθούν να διαπιστώσουν αν η χρήση του συγκεκριμένου βιοδείκτη θα είναι έγκυρη, ώστε η εξέταση να αναπτυχθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα. 

Το αποτέλεσμα της εξέτασης θα ισχύει για διάστημα τουλάχιστον δέκα ετών από την αιμοληψία και δεν θα αφορά μόνο τον καρκίνο του στόματος, αλλά και τον στοματοφαρυγγικό καρκίνο, δηλαδή τις μορφές της ασθένειας που πλήττουν τις περιοχές που συνδέονται με το στόμα, όπως η γλώσσα και ο φάρυγγας. Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, μπορεί οι κυριότερες αιτίες πρόκλησης καρκίνου να είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, ωστόσο τα στοιχεία των τελευταίων ετών δείχνουν ότι τουλάχιστον το 60% του στοματοφαρυγγικού καρκίνου προκαλείται από το στέλεχος HPV16. 

Μάλιστα, τα επίσημα στοιχεία που υπάρχουν στις ΗΠΑ δείχνουν ότι τα περιστατικά στοματοφαρυγγικού καρκίνου αυξάνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. 

Όπως είπε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS ο δρ Eric Genden, «υπάρχει επιδημία στους καρκίνους που εμφανίζονται στη συγκεκριμένη περιοχή και έχουν σχέση με τον ιό HPV». 

Μόνο το 2009 υπήρξαν στις ΗΠΑ 13.000 νέα περιστατικά στοματοφαρυγγικού καρκίνου εξαιτίας του ιού, από τα οποία τουλάχιστον τα 10.500 ήταν άνδρες. 

Οι επιστήμονες τόνισαν επίσης ότι οι προειδοποιήσεις των γιατρών για τη σχέση αυτής της μορφής καρκίνου με τον HPV γίνονται εδώ και χρόνια, ωστόσο το θέμα πήρε αρκετή δημοσιότητα έπειτα από τη δήλωση που έκανε πρόσφατα ο Μάικλ Ντάγκλας για τον καρκίνο που πέρασε το 2010, αποκαλύπτοντας ότι στην περίπτωσή του προκλήθηκε ακριβώς από αυτήν την αιτία. Tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου