Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

“Ύπουλη” η βιταμίνη Ε για τον καρκίνο του προστάτη


Τελικά οι βιταμίνες δεν κάνουν πάντα... καλό. Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε σε 35.000 εθελοντές σε όλο τον κόσμο, επί μία δεκαετία, από ερευνητές από τον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Λατινική Αμερική. 
 
Σύμφωνα με την πολυετή έρευνα με την ονομασία “SELECT” (από τα αρχικά Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial), η βιταμίνη Ε μπορεί να ενισχύσει τις πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου στον προστάτη. Μάλιστα, οι μελετητές αναγκάστηκαν να διακόψουν απότομα την έρευνα, αφότου τα πρώτα αποτελέσματα της ήρθαν στο φως. 
 
Κατά τη διάρκεια της έρευνας της SELECT, παρατηρήθηκε ότι για κάθε 1000 εθελοντές που λάμβαναν βιταμίνη Ε υπήρχαν 76 περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη, σε σχέση με όσους δεν προσλάμβαναν την βιταμίνη, στην ομάδα των οποίων παρουσίασαν την ασθένεια 65 στους 1000.
 
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι δεν έχουν απομονώσει χημικά και δεν γνωρίζουν επακριβώς τον τρόπο που συνδέεται η εμφάνιση της ασθένειας πάντως με την λήψη βιταμίνης Ε. 
 
Υπενθυμίζεται ότι η βιταμίνη Ε, βρίσκεται σε πολλές από τις τροφές που θεωρείται ότι θωρακίζουν τον οργανισμό από τον καρκίνο, όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα αυγά, τα μπρόκολα, τα χόρτα, το αβοκάντο ή το σπανάκι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου