Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Οι άντρες θα ζουν όσο οι γυναίκες


Οι άντρες οσονούπω θα βγουν νικητές στην προαιώνια διαμάχη των δύο φύλων – όσον αφορά την επιβίωση, τουλάχιστον.

Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το χάσμα στην επιβίωση ανδρών και γυναικών θα έχει γεφυρωθεί μέχρι το 2030, με τα σημερινά αγόρια να «παίρνουν κεφάλι» κατά 1-2 μήνες από τα συνομήλικά τους κορίτσια.
Αυτό θα συμβεί για πρώτη φορά από τότε που άρχισαν να τηρούνται αρχεία για το προσδόκιμο επιβίωσης, στα μέσα του 19ου αιώνα δηλαδή, λένε οι ειδικοί.
Πρακτικά τα νέα ευρήματα σημαίνουν πως τα αγόρια που γεννήθηκαν το 2000 θα έχουν προσδόκιμο επιβίωσης τα 87 χρόνια – όσο και τα κορίτσια δηλαδή, συν ένα-δύο μήνες παραπάνω.
Παραδοσιακά οι άντρες ήταν το αδύναμο φύλο στο θέμα της επιβίωσης, αφού έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά την ενδομήτριο ανάπτυξη και κατά μέσον όρο πεθαίνουν πριν από τις συμβίες τους.
Όπως ανακοίνωσε ο δρ Λες Μέιχιου, καθηγητής Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου και σύμβουλος της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας, η διαφορά στην επιβίωση ανδρών και γυναικών έφτασε στο μέγιστο σημείο της (στα έξι χρόνια) στα μέσα της δεκαετίας του ’70.
Έκτοτε, οι άντρες άρχισαν να εγκαταλείπουν σταδιακά τις κακές συνήθειες (λ.χ. το κάπνισμα που είναι κύρια αιτία καρκίνου του πνεύμονα) και να εργάζονται σε λιγότερο σκληρές συνθήκες (λ.χ. μακριά από τα ορυχεία), ενώ σημαντική πρόοδος επετεύχθη και στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως το έμφραγμα, το οποίο εκδηλώνουν τριπλάσιοι άνδρες απ’ ό,τι γυναίκες.
Την ίδια στιγμή, οι γυναίκες άρχισαν μεταξύ άλλων να υιοθετούν τις κακές συνήθειες των ανδρών (και πάλι χαρακτηριστικό παράδειγμα το τσιγάρο) με συνέπεια να αυξάνονται πλέον τα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα στις γυναίκες, ενώ μειώνονται στους άντρες.
Ο συνδυασμός όλων των προαναφερθέντων παραγόντων είχε ως αποτέλεσμα να κερδίσουν οι άντρες το χαμένο έδαφος στο προσδόκιμο επιβίωσης.
«Υπήρξε τεράστια μείωση του αριθμού των ανδρών που εργάζονται στη βαριά βιομηχανία, μειώνεται σταθερά ο αριθμός των ανδρών που καπνίζουν και επιπλέον η θνησιμότητα από έμφραγμα ελαττώνεται σταθερά», δήλωσε ο δρ Μέιχιου.


Πηγή : Web Only

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου