Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Κίνδυνος καρκίνου του προστάτη από γονίδιο του μαστού


Ένα ελαττωματικό γονίδιο που αυξάνει τις πιθανότητες κληρονομούμενου καρκίνου του μαστού στις γυναίκες, τετραπλασιάζει και τις πιθανότητες των ανδρών να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Το εύρημα πρακτικά σημαίνει πως οι άνδρες με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό οποιασδήποτε από τις δύο μορφές καρκίνου, θα μπορούσαν να υποβληθούν σε γενετικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν είναι φορείς του επίμαχου γονιδίου – του BRCA1 – ώστε να ελέγχουν προληπτικά τον προστάτη τους από νεαρή ηλικία.
Και αυτό, διότι το ελαττωματικό γονίδιο φαίνεται πως σχετίζεται με μία εξαιρετική επιθετική μορφή καρκίνου του προστάτη, γεγονός που καθιστά την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία εξαιρετικά σημαντικές.
Η μελέτη διεξήχθη στο Ίδρυμα Μελέτης του Καρκίνου και τον νοσηλευτικό οργανισμό The Royal Marsden NHS Foundation Trust, στη Βρετανία, και δημοσιεύεται στην «Βρετανική Επιθεώρηση Καρκίνου» (BJC).
Το κύριο συμπέρασμά της είναι πως οι άνδρες που φέρουν το γονίδιο BRCA1 έχουν μία πιθανότητα στις 11 να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη μέχρι τα 65 τους χρόνια.
Στις γυναίκες, το ίδιο γονίδιο πενταπλασιάζει τις πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, με συνέπεια να έχουν έξι στις δέκα πιθανότητες να τον παρουσιάσουν. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει αρκετές φορείς του στην προληπτική μαστεκτομή.
Το BRCA1 σχετίζεται επίσης με τον καρκίνο των ωοθηκών.
«Ξέρασμε εδώ και καιρό ότι καρκίνος του μαστού και του προστάτη σχετίζονται με κάποιον τρόπο, αλλά η νέα έρευνα αποκαλύπτει πως το κλειδί είναι όντως το κληρονομούμενο, ελαττωματικό γονίδιο BRCA1», δήλωσε η δρ Έμμα Μάλκολμ, εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού Prostate Action που συγχρηματοδότησε τη νέα μελέτη.
«Όταν ο γενετικός έλεγχος καταστεί πιο γρήγορος και πιο προσιτός για όλους, θα μπορούμε να εντοπίζουμε εγκαίρως τους άνδρες με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη και να τους παρακολουθούμε από νεαρή ηλικία».
«Έως τώρα υπήρχαν κάποιες αμφιβολίες για τον ρόλο των μεταλλαγών του γονιδίου BRCA1 στην εμφάνιση καρκίνου του προστάτη, αλλά η μελέτη αυτή δείχνει πως το συγκεκριμένο γονίδιο παίζει τελικά σημαντικό ρόλο στους άντρες που το φέρουν», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Ρος Ίλς, από το Ίδρυμα Μελέτης του Καρκίνου.
«Το σημαντικότερο είναι πως έχουμε ήδη φάρμακα που στοχεύουν σε συγκεκριμένες μεταλλαγές του BRCA1».
Η μελέτη βασίσθηκε σε γενετική ανάλυση των όγκων από 886 άνδρες με καρκίνο του προστάτη. Από αυτούς, οι 4 έφεραν τις συγκεκριμένες μεταλλαγές - και οι 3 από αυτούς είχαν εκδηλώσει τον καρκίνο πριν από τα 65 τους χρόνια.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άντρες, αλλά σε έναν στους τρεις έχει τόσο βραδεία εξέλιξη, ώστε απαιτείται μόνο παρακολούθηση των ασθενών και όχι κάποια θεραπεία.


Πηγή : Web Only

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου