Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Καθημερινά χημικά «χαλάνε» την ανδρική γονιμότητα


Η ποιότητα του σπέρματος μπορεί να ελαττώνεται από την έκθεση σε συνηθισμένες χημικές ουσίες, όπως αυτές που υπάρχουν σε καλλυντικά, απορρυπαντικά και στους ρύπους, προειδοποιεί διεθνής ομάδα επιστημόνων.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς από το Εδιμβούργο, το Ίδρυμα Τζέιμς Χάτον, το Πανεπιστήμιο της Αμπερντήν και το Εθνικό Ίδρυμα Γεωργικών Ερευνών (INRA) της Γαλλίας, πιστεύουν ότι οι χημικές ουσίες μπορεί να επηρεάσουν συγκεκριμένη υποομάδα ανδρών.
Οι ερευνητές εξέτασαν τους όρχεις προβάτων, τα οποία εκτέθηκαν σε πλήθος χημικών ουσιών με τις οποίες έρχονται καθημερινά σε επαφή οι άνθρωποι. Στο 42% των ζώων εντόπισαν δυσμορφίες, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγούν στην παραγωγή χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων.
Οι αλλοιώσεις δεν ήταν οι ίδιες σε όλα τα ζώα, ούτε μπορούσαν να γίνουν αντιληπτές από το μέγεθος των όρχεων ή από τη συγκέντρωση των ορμονών στο αίμα.
Το πείραμα έγινε με εκτροφή 12 προβάτων σε λιβάδι στο οποίο είχαν διασκορπιστεί στερεά ανθρώπινα απόβλητα. Οι μητέρες των ζώων επίσης είχαν εκτραφεί στο ίδιο λιβάδι, γεγονός που σημαίνει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους τα ζώα εκτίθεντο σε χημικές ουσίες – ακριβώς όπως συμβαίνει και στους ανθρώπους.
Τα στερεά απόβλητα ήταν σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις και σε συμφωνία με την ισχύουσα νομοθεσία, ενώ εκτός από τα πρόβατα που εκτράφηκαν στο συγκεκριμένο λιβάδι, στο πείραμα συμπεριελήφθησαν 12 άλλα πρόβατα, που μεγάλωσαν σε ένα λιβάδι δίχως απόβλητα.
Έπειτα από έναν χρόνο έγινε ευθανασία σε όλα τα ζώα και οι όρχεις τους αναλύθηκαν. Τρία από τα πρόβατα είχαν όρχεις μικρότερους από το φυσιολογικό, ενώ ο αριθμός των κυττάρων που παράγουν τα σπερματοζωάρια ήταν μειωμένος.
Δύο άλλα είχαν όρχεις φυσιολογικού μεγέθους, αλλά και πάλι ο αριθμός των κυττάρων ήταν μειωμένος.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Διεθνή Επιθεώρηση Ανδρολογίας» (IJA) όπου δημοσιεύεται η μελέτη τους, δεν γνωρίζουν γιατί πέντε από τα πρόβατα παρουσίασαν συνέπειες και τα υπόλοιπα όχι.
Όπως δήλωσε ο καθηγητής Νιλ Έβανς, από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, η διαφορά θα μπορούσε να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες ή εξαιτίας διαφοροποιήσεων στον τρόπο με τον οποίο εκτέθηκαν στις χημικές ουσίες.
Σε κάθε περίπτωση, «τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως ακόμα και όταν η συγκέντρωση μίας χημικής ουσίας στο περιβάλλον είναι πολύ χαμηλή, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τις πιθανές συνέπειες από την έκθεση σε μίγμα χημικών ουσιών», είπε.
«Τα ευρήματά μας προστίθενται σε προγενέστερα που έδειξαν ότι υπάρχουν επιπτώσεις στο σύστημα αναπαραγωγής αρσενικών και θηλυκών ζώων από την έκθεση σε μίγμα χημικών ουσιών».
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, με βάση τα νέα και παλαιότερα ευρήματα, η διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη για εξωσωματική γονιμοποίηση των ανθρώπων θα μπορούσε να οφείλεται στην συνεχή έκθεση σε χημικά του περιβάλλοντος.
Στοιχεία που έδωσε πέρυσι στη δημοσιότητα η βρετανική Αρχή Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Εμβρυολογίας, κατέδειξαν αύξηση κατά 5,9% στους κύκλους εξωσωματικής που έγιναν στη Βρετανία μεταξύ 2009 και 2010.
Η νέα έρευνα χρηματοδοτήθηκε από πόρους του Πανεπιστημίου της Αμπερντήν, που προέρχονται από τον οργανισμό Wellcome Trust και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Πηγή : Web Only

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου